Osteoporoz için doğru beslenme nasıl olmalıdır?
Osteoporoz için doğru beslenme nasıl olmalıdır?
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Osteoporoz İçin Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Osteoporoz İçin Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kendini genellikle geç hissettiren kemik problemlerinden biri olan osteoporoz, yaşlılıkta yaygın olarak görülen sorunlardan biridir.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kendini genellikle geç hissettiren kemik problemlerinden biri olan osteoporoz, yaşlılıkta yaygın olarak görülen sorunlardan biridir. Daha çok kemik erimesi olarak ortaya çıkan osteoporozu önlemek için sağlıklı beslenme rutini oluşturmak büyük önem taşıyor. Kemik sağlığını koruyacak besinlerin tüketilmesi, ileri yaşlarda osteoporoz görülme riskini azaltıyor.

Osteoporoz Nedir?

Kemik metabolizmasının bozulması nedeniyle ortaya çıkan ve halk arasında kemik erimesi olarak bilinen önemli bir rahatsızlıktır. Yaşlılık hastalığı olarak bilinse de bazen genç yaşlardaki bireylerde de görülebilen rahatsızlıklardan biridir.

Sağlıksız beslendiğimiz zaman kemiklerin birleşiminde boşluklar oluşacağı için, kemikler daha esnek hale gelir. Dolayısıyla bu durumda yaşın ilerlemesi ile birlikte kemik kayıpları ciddi manada artabilir.

Kemik yoğunluğunu artırmak için özellikle kalsiyum içeren besinlerin yeterince tüketilmeli gerekir. Diğer yandan magnezyum, manganez, sağlıklı yağ asitleri ve vitaminlerinde alınması önem taşıyor.

Osteoporozu Önlemek İçin Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Her şeyden önce kalsiyum bakımından zengin besinlerin tüketilmesi son derece önemlidir. Kalsiyum kemik sağlığını korumak ve kemikleri güçlendirmek için en önemli besin bileşiği olarak öne çıkıyor.

Günlük 1000 miligram civarında kalsiyum alınması, kemiklerin güçlenmesi ve yoğunluğun artması için gereklidir. Kemik sağlığının en önemli yapı taşlarından biri olan kalsiyum, buğday kepeği, ıspanak, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, yumurta gibi çeşitli besinlerde bol miktarda bulunuyor.

Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, kemik sağlığının güçlenmesi için önemlidir. Ancak kırmızı et tüketiminde aşırıya gidilmemeli ve yağsız kısımdan tüketmeye özen gösterilmelidir.

Mantar çeşitleri, balık, maden suyu, brokoli, soya ve baklagil çeşitlerinde de belirli miktarda kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyum içeren besinlerin yanı sıra protein ve D vitamini içeren besinlerin de tüketilmesi gerekir.

D vitamini besinlerde az olduğu için sağlıklı beslenerek yeteri kadar almak mümkün olmayabilir. Bu yüzden güneş ışınlarından istifade edebilirsiniz. En önemli D vitamini kaynağı güneş ışınlarıdır.

Her gün belirli bir süre güneşe maruz kalmanız, D vitamini almanıza yardımcı olur. Güneş ışınlarının cilt ile etkileşimi sonrasında deri altında D vitamini oluşmaya başlar.

Kalsiyum ve D vitamini ihtiyacı karşılanmış olsa da genel olarak sağlıklı beslenme koşullarına uymanızda önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan diğer mineral ve vitaminlerin düzenli olarak alınması kemik sağlığı için önemlidir.

Tavuk eti, yumurtalar, baklagil çeşitleri, süt ürünleri, kırmızı et, karaciğer, balık çeşitleri gibi protein içeren besinler de bu süreçte ihmal edilmemelidir.

Beslenmenin yanı sıra sağlıklı yaşam koşullarına da mutlaka dikkat etmeye özen gösterin. Alkol ve sigara kullanımını sonlandırarak, aldığınız besinlerin etkisini tam olarak göstermelerini sağlayabilirsiniz.

 

Osteoporoz İçin Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kadıntime ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin