Fermente Gıdaların Şaşırtıcı 5 Faydası
Fermente Gıdaların Şaşırtıcı 5 Faydası

Fermente Gıdaların Şaşırtıcı 5 Faydası

Fermente gıdaların 5 şaşırtıcı faydası. Türk mutfak kültüründe özellikle turşu gibi fermente gıdalar ayrı bir yere sahiptir.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk mutfak kültüründe özellikle turşu gibi fermente gıdalar ayrı bir yere sahiptir. Her ne kadar bu gıdaların aşırı tüketildiğinde sağlık için zararlı semptomları olabileceği söylense de, aşırıya kaçmadan fermente gıdaların tüketimi, sağlık için faydalıdır.

Fermente Gıdaların Şaşırtıcı 5 Faydası Nelerdir?

Sağlık denildiğinde akla ilk gelen gıdalardan biri olmasa da, beslenme alışkanlıklarında kararında tüketilmesi halinde fermente gıdaların sağlık yararları bulunuyor.

Turşu çeşitleri, elma sirkesi ve benzer gıdaların birtakım sağlık faydaları bulunmaktadır. Anti İnflamatuar özelliklere sahip olmalarının yanı sıra, yapılan bazı araştırmalar doğru koşullarda hazırlanmış fermente gıdaların kalp koruyucu özelliklerinin olduğunu da göstermektedir.

Özellikle bağırsak sağlığını destekleyen faydalı bakterilerin çok olmasına yardımcı olmaları, fermente gıdaların faydaları arasında yer almaktadır.

Vücutta probiyotik bir etki bırakan fermantasyon sürecinde sağlıklı bakteri oluşumunu desteklemesi, bu gıdaların öne çıkan sağlık yararları olarak bilinmektedir. Aşağıda fermente gıdaların düzenli tüketilmesi halinde sağlık yararlarının neler olduğuna değindik.

Ruh ve Beyin Sağlığını İyileştirir

Vücutta probiyotik etkileri bırakarak zihinsel sağlığın gelişmesine yardımcı olurlar. Bağırsak işlevini beynin duygusal ve bilişsel merkezlerine bağlayarak vücutta beyin ile bağırsaklar arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirir.

Bu nedenle beyin ve ruh sağlığını iyileştirir hem de bağırsaklarını daha sağlıklı hale gelmesine neden olur. Beyin ve bağırsak arasındaki bu iletişimin nörotransmitter adındaki kimyasallar sayesinde gerçekleştirildiği bilinmektedir.

Diğer taraftan serotonin daha fazla üretilmeye başlaması, zihinsel sağlığı etkileyici en önemli özelliktir. Çünkü mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin bağırsakta %90 oranında bulunmaktadır. Böylelikle fermente gıdalar tüketmek, ruh ve beyin sağlığını güçlendirmek için bağırsak mikrobu bağırsak bakterilerinin dengesini korumaya yardımcı olur.

Sağlıklı bağırsak bakterilerinin sayı olarak artmasına yardımcı olması da fermente gıdaların sindirim sistemi üzerindeki önemli etkilerinden biridir. Bağırsak bakterilerinin artması, tüm vücut sağlığını etkilediği için bunu sadece sindirim sistemi olarak düşünmek yanlış olacaktır.

Sağlıklı bakterilerin dengede olması, sindirim sisteminin de sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu aynı zamanda bağışıklık ve sinir sisteminin de sorunsuz çalışması için önemlidir. Bağırsaklarda disbiyoz adındaki bakteri dengesizliğinin ortaya çıkması, farklı sağlık problemlerinin görülmesini de neden olur.

Özellikle astımda obezite gibi rahatsızlıklar dengesiz bağırsak bakterileri sebebiyle görülebilmektedir.

Vücudun Temel Besinler Üretmesine Yardımcı Olur

B kompleks vitaminlerinin yanı sıra çeşitli vitamin ve minerallerin sentezlenmesine yardımcı olarak, vücut sağlığının korunmasını destekler. Bu sayede nörobilişsel sağlık problemlerinin görülme riski düşmektedir.

Fermantasyon süreci boyunca gıdalardan alınan vitamin içeriğinin artırılmasına yardımcı olacak özellikler taşır.

Fermente Gıdaların Şaşırtıcı 5 Faydası: Hastalıklarla Savaşmaya Yardımcı Olur

Fermente gıdalar oksidatif stresi ve serbest radikallerin hücrelere vereceği hasarı önlemeye yarayan antioksidanlar içerirler. Bu yüzden uzmanlar serbest radikaller ile mücadele etmek için aşırıya gitmeden fermente gıdaların tüketilmesini tavsiye ederler.

Sindirim Sistemine İyi Gelir

Düzenli şekilde fermente gıdaların tüketilmesi, sağlıklı bağırsak bakterilerinin artmasıyla birlikte sindirim sistemi sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.

Karmaşık karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olacak özellikler taşıması, vücudun enerji ihtiyacını karşılaması için önemlidir. Bu aynı zamanda sindirim sisteminin daha az yorularak daha fazla fayda sağlamasına etki etmektedir.

Proteinlerin sindirilmesi ve parçalanması için de fermente kategorisinde yer alan gıdaların faydaları bulunmaktadır. Özellikle bağırsak sağlığını korunması için zengin lif içeriğine sahip olmaları, bu gıdaların sindirim sistemi üzerindeki faydalarını artırmaktadır.

Bağırsak Hasarını Onarmaya Yardımcı Olur

Sıklıkla antibiyotik kullanan kişilerde bağırsak hasarı oluşmaya başlar. Fermente gıdaların tüketilmesi antibiyotikler tarafından bağırsaklara verilecek hasarın önlenmesine yardımcı olur.

Antibiyotik tüketiminin bağırsaklar üzerindeki iyi ve kötü bakterileri yok etmesini önleyici özellikler taşıyan bu gıdalar, kısa sürede bu tip sindirim problemlerini çözmeye yardımcı olabilirler.

Fermente Gıdaların Şaşırtıcı 5 Faydası

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Kadıntime ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin